Geçiş Kontrol Sistemleri kişi veya topluluğun, bir yere girişlerini kontrol etmek veya sınırlandırmak için kullanılanılmaktadır. Geçiş Kontrol Sistemlerinde genellikle geçiş kontrol noktası turnikeler, kapılar, asansörler, bariyerler, otoparklar veya girişin sınırlandırıldığı yerler olabilmektedir. Geçiş Kontrol Sistemleri yaygın olarak şirketlerin, ofislerin, iş yerlerinin ya da sitelerin girişlerinde ve çıkışlarında kullanılmaktadır. Geçiş Kontrol Sistemleri gittikçe daha fazla kullanım alanı ve talep gören bir sistem olmaktadır. Gerek özel gerek ise kamu kuruluşları çalışma yeri güvenliğini sağlamanın, personelin ve müşterinin sağladığı verileri korumanın önemini bilmeyen yoktur.
Geçiş Kontrol Sistemleri kolay şifre girilerek giriş yapılmasından tutun da daha karmaşık algoritmalara sahip biometrik okuyuculara kadar pek çok farklı sistemin yer aldığı bir alandır. Girişler basit bir kapı giriş okuyucusundan çok daha karmaşık bir network ağına kadar birçok farklı yöntem yardımıyla kontrol edilebilir. Geçiş Kontrol Sistemlerinden hangi sistemin tercih edilmesi gerektiği ihtiyaçlara özgü olmalıdır. Şirketin yapısı, giriş yapacak personel ve ziyaretçi sayısı göz önünde tutulmalıdır. Geçiş kontrol sistemlerinde en önemli olan şey hız, problemsiz sistem, raporlama ve geçiş kolaylığıdır. Geçiş Kontrol Sistemleri; Zaman kontrollü geçişler, Biyometrik Geçiş Sistemleri ve Kartlı Geçiş Sistemleri olarak sınıflandırılabilir. Geçiş Kontrol Sistemleriyle birlikte personel devamlılık kontrol sistemleri gibi zaman kontrollü sistemler ve bununla birlikte geliştirilmiş yazılımlar da özellikle kurumsal şirketler için zaman geçtikçe daha önemli bir yer tutmaktadır. Şirket yönetiminde hem güvenlik konusunda hem de çalışma saatleri ya da devamlılık gibi kontrol amaçlı veri toplanmasında önemi yadsınamazdır.
• Güvenli geçiş imkanı sağlar. • Giriş ve çıkışların belli bir düzen ve disiplinde yapılabilmesi. • İstenmeyen veya yetkisiz kişi veya kişilerin girişlerinin engellenmesi. • Estetik görünümleri ve sağlamlıkları ile farklı özelliklere sahip birçok mekanda rahatlıkla kullanılabilirler. • Kapı, turnike ve bariyer gibi sistemlere entegre edilebilirler. • Uygun fiyat avantajı. • Standalone kullanım. Herhangi bir yazılım desteğine ihtiyaç duyulmadan kullanılabilirler. • Geçiş kontrol yazılımı ile kullanıldıklarında yetkilendirme (saat ve gün yetkisi) ve raporlama işlemleri yapılabilir.
• ATM ve internet bankacılığı uygulamaları • Çağrı merkezleri ve personel geçiş sistemleri • Hastaneler • Sigorta şirketleri • Havalimanı giriş-çıkış işlemleri • Kurumsal ağ güvenlikleri • Masaüstü ve laptop bilgisayarlar • Kredi kartı uygulamaları • Ev, ofis ve apartman girişleri • E-Ticaret uygulamaları • Vergi daireleri, SGK gibi kamu kuruluşları
Kişileri parmak izi, iris, ses, retina, yüz gibi niteliklerine göre birbirinden ayırt edebilecek kadar akıllı bir teknolojiye sahip olan biyometrik geçiş kontrol sistemleri geçiş yetkilerinin güvenilir bir şekilde sınıflandırılması için küresel en yaygın kullanılan ve en güvenilir sistemlerdir. Her insanda farklı olan temel nitelikleri saptamak ve aralarındaki farkı bulmak üzerine programlanmış olan bu sistemlerin parmak iziyle birlikte parmaktan yayılan elektrik akımını bile ölçerek yetkili tanımlaması mümkündür. Bu sistemler özel ve devlet; kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi yaşam alanlarında da rahatlıkla kullanılabilir.
Parmak İzi Tanıma Farklı tekniklerle yetkili sınıflandırması yapılan biyometrik parmak izi tanımlama sistemlerinde, kriminal incelemelerde tercih edilen klasik parmak izi saptama yöntemi çok yaygın biçimde kullanılmaktadır. Her insanın kendine has parmak izi yapısına sahip olması, biyometrik sistemin bu parmak izlerini tanımlayarak veritabanı ile eşleştirmesi sayesinde giriş teşebbüsünün yetkili bir kişi tarafından yapılıp yapılmadığının anlaşılmasını sağlar. Ancak geçen seneler içinde daha üst düzey güvenlik önlemlerinin alınması gerekmiş ve bu da klasik yöntemle parmak izine göre kişi tanımlaması yapan biyometrik geçiş kontrol sistemlerinin geliştirilmesine sebep olmuştur. Çok daha hassas bir şekilde kimlik tespiti yapabilen yeni nesil sistemler, parmağın ısısından faydalanan termal görüntüleme veya parmaktan geçen elektrik akımının şiddetinin ölçülmesi gibi farklı yöntemler kullanmaktadır.
Parmak izi gibi her insanın farklı bir simaya sahip olması ve yüzde onlarca farklı noktanın taklit edilemeyecek düzeyde farklı hareketler sergilemesi, geçiş kontrolünde kimlik belirlemesi için referans alınabilecek en güvenilir unsurun yüz haline gelmesini sağlamıştır. Yeni nesil biyometrik geçiş kontrol sistemleri geçiş izni isteyen kişinin yüzündeki yaklaşık 50 farklı noktayı incelemekte, tüm bu yüz bölümlerinin incelenmesinden elde edilen veri analiz edilerek veritabanıyla karşılaştırılmaktadır. Yeni bilgisayar yazılımları ile yüz tanıma yöntemi geçiş kontrol sistemlerinin güvenilirliğini bir üst seviyeye çıkartmıştır.
Sadece parmak izini değil, elin tüm fiziksel özelliklerini değerlendiren bu geçiş kontrol sistemleri; geçiş izni isteyen kişinin elinin üç boyutlu bir haritasını çıkartmaktadır. Parmak izlerinin de referans olarak alındığı ve bu sayede güvenilirliğin arttırıldığı bu biyometrik tanımlama sistemlerinin kullanımı çok daha basit olduğundan, küresel olarak yaygın biçimde tercih edilmektedir. Bilhassa yoğun geçiş trafiğinin olduğu bölgelerde hızlı bir şekilde tanımlama yapılmasına imkan sağladığı için ideal seçimdir.
İnsanoğlunun sesini kullanarak iletişim kurması, geçiş kontrol sistemlerinde tanımlama yapmak için insan sesinin oldukça güvenilir bir referans olacağı anlamına gelir. Herkesin kendi şahsına münhasır bir ses tonu bulunur ki, sesle tanımlama yapan biyometrik geçiş kontrol sistemleri de bu sesleri en düşük frekansa varıncaya dek analiz ederek kimlik tespiti yapmaktadır. Kişinin ses aralığındaki frekans yapısını inceleyen sistem bu frekansları bir üç boyutlu görüntüye dönüştürerek geçiş iznini yetkili bir kişinin isteyip istemediğini saptasa da, akustiğin değişken yapısı ve geçen zaman içinde daha güvenilir tanımlama sistemlerinin geliştirilmesi ile sesle tanımlama yapan sistemler popülerliğini kaybetmiştir. Günümüzde ses tanıma sistemleriyle geçiş kontrolü yapılan bölgelerde güvenlik ihlallerinin olabildiği görülmekte, bu sebeple de tercihler diğer sistemlerden yana kullanılmaktadır.
İnsan gözü de tamamen kendine özgü bir yapıya sahiptir. Optik sistemler tarafından yapılan taramanın dijital veriye dönüştürülmesi ile birlikte veritabanıyla eşleştirilecek bir data elde eden retina tanımlamalı biyometrik geçiş kontrol sistemleri, bu sayede hata payı olmaksızın geçiş izni kontrolü yapabilmektedir. Retina ile tanımlama yapan sistemlerin güvenliği çok yüksektir ancak bu kontrol sistemlerinin tek dezavantajı, kullanıcının mutlaka belirli bir noktaya bakması gerektiği için yanlış kullanımın çeşitli problemlere yol açabilmesidir. Kullanıcıların eğitimden geçirilmesi ve mutlaka istenen yere bakmaları gerektiğinin anlatılması ile bu problem aşılabilse de, bazı alanlarda bu teknolojinin hala yeterince geliştirilmediği düşünenlerin sayısı da az değildir.
Yakın temas gerektirmediği için en kullanışlı biyometrik geçiş kontrol uygulamalarından olan iris tanımlamalı sistemler, kişinin birkaç adım ilerisinde duran kamera ile kimlik tespiti yapmaktadır. Gözün renkli bölümündeki iris tabakası bireye özgü bir yapıya sahip olduğu için tanımlama sistemi kişinin iris desenini incelemektedir. İris deseninin optik olarak incelenesinin sonrasında elde edilen veri dijital ortama aktarılır ve mevcut veritabanındaki yetkili kişi portföyü ile karşılaştırma yapılarak geçiş izni onaylanır. Kişinin iki gözünün iris deseni dahi birbirinden farklı olabildiği için iris tanımlamalı biyometrik sistemler tüm biyometrik geçiş kontrol sistemlerinin en güvenilirlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Turnike sistemleri, Access kontrol sistemleri içerisinde en önemlilerinden biridir. Geçiş kontrol amacına yönelik olan turnike seçimi orada uygulanmak istenen güvenlik sistemi ile doğrudan bağlantılıdır. Farklı çeşitlerde ki turnikeler ile firmalara giriş ve çıkış saatleri, ziyaretçiler, yemekhaneler, stadyumlar, vb. gibi birçok yer kontrol altına alınmaktadır. Opsiyonel olarak turnikelerin üzerine parmak izi okuyucu, kart okuyucu veya yüz tanıma okuyucuları monte edilir. Turnike çeşitlerini;
Tripod Turnikeler
En sık kullanılan turnike modelidir. Bu tarz turnikeleri 3 kollu turnike olarak da isimlendirebiliriz. Jeton mekanizması dahil edilebilmektedir.
Vip Turnikeler
Özel ve engelli geçişlerinde kullanılır.
Boy Turnikeleri
Daha çok stadyum, konserler vb. büyük kalabalıkların toplandığı yerlerde güvenliği sağlamak amacıyla kullanılır. Boyalı ve paslanmaz olarak 3 ve 4 kollu dahil daha pek çok modeli mevcuttur.
Hızlı Geçiş Turnikeleri
Hızlı geçiş gerektiren alanlarda kullanılmak için idealdir. Ayrıca şık görünümü ile farklı malzeme seçenekleri ile mimarların en çok tercih modellerin başında gelmektedir.
Bariyer sistemleri güvenlik için kullanılan en önemli araçlardan biridir. Gerek site girişlerinde, işletme yönetimlerinde; gerekse otoparklarda araç giriş çıkışlarını denetlemek için kullanılır. Görevlinin bilgisi dahilinde olmadan zorlama bir kuvvetle açılamaz. Bariyer kumandası yardımıyla bahsi geçen görevli geçişlerin onayını veya reddini verir. İşletmenizin, sitenizin veya otoparkınızın geçişlerini kontrol etmek için bariyer sistemleri , kollu bariyer sistemleri elzemdir. Ayrıca bariyer sistemleri herhangi bir müdahaleyle aşılamayacak olduğundan görevlinin onayı olmaksızın açılmayacaktır. Bu da olası güvenlik problemlerini bariyer sistemleri aracılığıyla engelleyecektir. Bariyer , bariyer sistemleri , kollu bariyer , otomatik bariyer sistemleri üzerine çalışan uzman kadromuzla gününde temin ve kurulum ile sizlere en iyi hizmeti sunuyoruz. Ayrıca bariyerlerin zaman kontrolü ile istediğiniz zamanda açılıp kapanmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik olası bir yangın, deprem veya bir afetle karşılaşılması durumunda otomatik olarak serbest geçiş sağlanır. Araç geçişi gerçekleştiğinde ise bariyer kolu kapama işlemine devam eder. Pek çok bariyer çeşidi vardır bazıları şunlardır: